Häkkinen kävi kirkon rippiohjeet läpi Risikon kanssa

Mikkelin piispa Seppo Häkkinen tapasi viime viikolla peruspalveluministeri Paula Risikon (kok), joka oli halunnut lisää tietoa siitä, miten piispainkokouksen selonteko rippisalaisuuden ja lastensuojelun yhteensovittamisesta pannaan toimeen.

Tapaamisessa käytiin läpi piispainkokouksen selonteko kolmine ponsineen: itse selonteko, pyyntö hiippakunnille sisällyttää selonteko ordinaatiokoulutukseen ja pyyntö hiippakunnille ja kirkkohallitukselle sisällyttää selonteko papiston henkilöstökoulutukseen.

– Kerroin, miten selonteko laitetaan käytäntöön, esimerkiksi itselläni on aikomus lähettää se hiippakunnan papistolle. Tapaaminen oli kaikin puolin rakentava, hyödyllinen ja tarpeellinen, Häkkinen sanoo.

Hänen mukaansa asia on nyt kirkon ja ministeriöiden osalta loppuunkäsitelty. Kirkko oli työstänyt uusia rippiohjeita kontaktissa valtiovallan kanssa. Ministeri Risikko oli kutsunut kirkon neuvonpitoon.

– Nyt kirkossa on huolehdittava, että selonteko tulee pappien tietoon, sitä pidetään esillä sekä ordinaatio- että jatkokoulutuksessa ja että sen mukaisesti toimitaan.

Häkkisen mukaan keskustelussa tuli esille mahdollisuus selvittää vuoden-parin kuluttua, miten selonteko on auttanut pappeja ja lehtoreita. Häkkinen pitäisi tätä luontevana.

Häkkisen mielestä yhteiskunnallinen keskustelu on paljastanut, että ripistä ja sielunhoidosta sekä niihin liittyvästä vaitiolovelvollisuudesta on paljon tietämättömyyttä. Hän ripittää myös toimittajia.

– Joillekin toimittajille on ollut vaikea hahmottaa kokonaisuutta ja joidenkin tiedotusvälineiden asenteellisuus on tullut esille. Se on vaikeuttanut asiallista keskustelua ja on aiheuttanut turhia väärinkäsityksiä.

– Myönteisenä näen yleisen tietoisuuden lisääntymisen ripistä ja sielunhoidosta, kun asioista on nyt puhuttu niin paljon. Toivon, että se saisi ihmiset käyttämään nykyistä enemmän rippiä ja sielunhoitoa. Samoin toivon, että lasten hyvinvointiin ja suojeluun olisi opittu kiinnittämään entistä paremmin huomiota niin kirkossa kuin muuallakin yhteiskunnassa.

Lue myös: Lastensuojelun asiantuntija tyrmää piispojen rippiselvityksen

Arkkipiispa: Ilmoitus- ja vaitiolovelvollisuus eivät ole ristiriidassa

Häkkinen vastaa lastensuojelun asiantuntijan rippikritiikkiin

Paula Risikko haluaa täsmennyksiä kirkon rippiohjeiden toimeenpanosta

Brax tyytyväinen piispojen rippiselontekoon

Edellinen artikkeliTutkimus: Saarna ei ole syy mennä kirkkoon
Seuraava artikkeliEnglantilainen ”elokuvaevankelista” yliopistokiertueelle Suomeen

Ei näytettäviä viestejä