Haavisto toivoo arvokeskustelua myös kirkon sisälle

Presidenttiehdokkaat arvostavat yleisesti piispojen roolia yhteiskunnallisina keskustelijoina ja arvojohtajina. Piispojen puheenvuorojen nähdään tuoneen erityisesti esille syrjäytyneiden ja heikossa asemassa olevien asiaa. Piispoilta toivotaan toimivan hyvän puolesta pahaa vastaan.

Vihreiden Pekka Haavisto rinnastaa piispat roolinsa puolesta professoreihin, kirjailijoihin ja taiteilijoihin. Hän toivoo moniäänistä arvokeskustelua, joka ulottuisi myös kirkon sisälle.

– Piispojen ei tarvitse olla samasta puusta veistettyjä. Sallisin arvokeskustelun myös kirkon omassa piirissä, Haavisto viestittää.

SDP:n Paavo Lipponen muistuttaa kirkon tuntevan päivittäisen työnsä kautta ihmisten vaikeita elämäntilanteita. Hän sanoo arvostavansa erityisesti puheenvuoroja, jotka kumpuavat käytännön kokemuksesta. Lipponen kertoo pitäneensä piispa Irja Askolan uudenvuodenpuheen ytimekkäästä viestistä: Enemmän ystäväpuhetta!

RKP:n Eva Biaudet kiitteli viime keväänä käydyissä hallitusneuvotteluissa arkkipiispa Kari Mäkisen käyttämää puheenvuoroa ja kirkon roolia yleisesti. Kokoomuksen Sauli Niinistö toivoo erikseen erittelemättä piispojen toimivan arvovaikuttajina hyvän puolesta pahaa vastaan ja heikon puolesta ylivoimaa ja ylivaltaa vastaan.

Kristillisdemokraattien Sari Essayah ja keskustan Paavo Väyrynen nostavat vastauksisssaan esiin myös piispojen hengellisen tehtävän. Essayah toivoo kaikkien uskonnollisten yhteisöjen johtajien muistavan kutsumuksensa ja ammattinsa mukaisen roolin arvovaikuttajina. Väyrynen näkee henkisten, hengellisten ja yhteisöllisten arvojen toimivan vastapainona materialismin ylivaltaa vastaan.

Perussuomalaisten Timo Soini ja vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki eivät vastanneet Kotimaa24:n kysymyksiin, joissa pyydettiin näkemyksiä muun muassa piispojen roolista arvovaikuttajina.

Edellinen artikkeliMaahanmuuttajat siivittivät ortodoksikirkon kasvua
Seuraava artikkeliArkkipiispa: Vanhoillislestadiolainen liike vaarassa sulkeutua

Ei näytettäviä viestejä