EVA:n tutkimus: Kirkkoon luotetaan yhä, poliitikkoihin ja puolueisiin ei

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA selvitti arvo- ja asennetutkimuksessaan, kuinka suurta luottamusta suomalaiset tuntevat 28 erilaista suomalaisessa yhteiskunnassa vaikuttavaa tahoa kohtaan. Kirkko on luottamuslistan sijalla 19.

Kirkkoon luottaa 41 prosenttia vastaajista. Muutos kymmenen vuotta aiemmin tehtyyn vastaavaan tutkimukseen verrattuna on kirkon osalta pieni. Silloin kirkkoon luotti 40 prosenttia vastaajista.

Tuoreen tutkimuksen tiedot kerättiin viime vuoden syys–lokakuussa ja kyselyyn vastasi 2 073 henkilöä eri puolilta Suomea. Haastatellut olivat 18–70-vuotiaita. Aineisto kerättiin Taloustutkimuksen internet-paneelilla.

Suurinta luottamusta Suomessa nauttivat EVA:n tutkimuksen mukaan poliisi, puolustusvoimat ja tasavallan presidentti. Poliisiin luottaa 86 prosenttia vastaajista, puolustusvoimiin 82 prosenttia ja nykyiseen presidenttiin 81 prosenttia vastaajista. Presidenttiä kohtaan tunnettu luottamus on kasvanut kymmenessä vuodessa peräti 18 prosenttiyksikköä.

Runsasta luottamusta nauttivat myös koulutusjärjestelmä ja oikeuslaitos. Eniten luottamuksen laskua on kohdistunut 10 vuoden aikana politiikan toimijoihin.

Tiedostusvälineisiin yleensä luotetaan nyt hieman vähemmän kuin 10 vuotta sitten. Silti Yleisradio on luotettavuuslistalla yhä sijalla seitsemän ja Helsingin Sanomat sijalla 12. Yleen luottaa nyt 69 prosenttia vastaajista, mikä on jopa pari prosenttiyksikköä enemmän kuin 10 vuotta sitten. Suomalaisiin tiedotusvälineisiin yleensä luottaa nyt 56 prosenttia vastaajista, kun vastaava prosenttiluku oli 10 vuotta sitten 59.

Sen sijaan puolueet löytyvät listan hänniltä samoin kuin eduskunta ja maan hallitus. Eduskuntaan luottaa 35 prosenttia vastaajista, Juha Sipilän hallitukseen luotti 27 prosenttia ja puolueisiin 17 prosenttia vastaajista. Kymmenen vuotta sitten eduskuntaan luotti 41 prosenttia vastaajista ja maan silloiseen hallitukseen 39 prosenttia vastaajista.

– Eduskunnan ja poliitikkojen kannalta tilanne on murheellinen. Suomalaiset luottavat enemmän esimerkiksi Wikipediaan kuin eduskuntaan tai puolueisiin, EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto sanoo EVAn tiedotteessa.

Kansalaisten luottamus Euroopan unionia kohtaan on kasvanut selvästi, vaikka se löytyy edelleen listasta vasta sijalta 20. EU:hun luottaa nyt 38 prosenttia vastaajista kun vastaava prosenttiluku oli 10 vuotta sitten vain 21.

Kaikkein alimpana listalla on sosiaalinen media. Siihen luottaa vain kahdeksan prosenttia suomalaisista.

Kuva: Olli Seppälä. Alavan kirkko Kuopiossa.

Lue myös:

HS-Gallup: Kaksi kolmesta suomalaisesta luottaa kirkkoihin

Valitut Palat: Suomalaiset luottavat kirkkoon

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliRaportti: Vapaaehtoisten toimintaa kirkossa hankaloittavat ennen kaikkea asenteet
Seuraava artikkeliTikkurilan kirkon peruskivi muurattiin – perustuksiin piilotettiin aikakapseli

Ei näytettäviä viestejä