Erilaiset kirkon ammatit 4: Monistaja

Mitä monistajaksi palkattu seurakunnan työntekijä tekee? Seisooko hän päivät kopiokoneen ääressä ja odottelee, kun kone suoltaa papereita?

Ei. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän monistaja Jani Kujanen painaa ja suunnittelee yhtymälle ja sen tapahtumille roll up -julisteita, flaijereita, ständiseinäkkeitä ja jopa 6-metrisiä bannerikankaita, käsiohjelmia, esitteitä, kaste- ja vihkitodistuksia, käyntikortteja, juhlavuosien valokuvanäyttelyitä sekä yhtymän julkaisemia kirjoja. Digipainossa on valmistettu myös kirkon lattialaattojen näköisiä tarroja, joilla on saatu vanerilaatikot näyttämään erehdyttävästi kivestä tehdyiltä.

Usein seurakunnan työntekijät ilmoittavat Kujaselle tekstin ja hiukan ulkonäkötoiveita, ja loppuun hän saa vapaat kädet. Ajoittain työ on valmiiden pohjien latomista, ajoittain erikoisräätälöintiä ja valokuvien metsästämistä.

– Monistajan toiminimike on auttamatta vanhentunut. Parempi termi olisi painopinnan valmistaja tai julkaisugraafikko. Puhumme myös mieluummin digipainosta kuin monistamosta.

”Olen sanut positiivista palautetta enemmän kuin missään aiemmin”

Työ digipainossa on hektistä. Toisinaan tilaus tulee vain hetkeä ennen kuin materiaalia tarvitaan. Digipainosta voi tulla päivässä kymmeniä erilaisia töitä, ja jo illalla on vaikea muistaa, mitä aamulla tuli tehtyä.

Kujanen on ollut alalla parisenkymmentä vuotta, joista vajaa kaksi vuotta yhtymässä.

– Olen todella viihtynyt, vaikka työtahti on kova. Täällä väki on kiittänyt ja antanut positiivista palautetta enemmän kuin missään aiemmin, eikä työtäni pidetä itsestäänselvyytenä. Ajattelin jo ensimmäisen viikon aikana, että eihän tämä voi olla edes totta.

Hän työskenteli aiemmin isoissa yrityksissä sekä omassa yksityisyrityksessä.

Kujasen toimi on maallikkotyötä, eikä siihen kuulu suoraan hengellistä ulottuvuutta. Seurakuntatuntemuksesta on kuitenkin hyötyä, jotta pystyy tavoittamaan, mitä esimerkiksi retriittiesitteeseen kaivataan.

– Lisäksi digipainon työllä on suuri merkitys sille, miten kirkko ja sen toiminta näkyy ulospäin.

Kujanen työskentelee digipainossa yhdessä monistamonhoitaja Jari Holttisen kanssa.

Kuva: Pasi Leino. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän monistaja Jani Kujanen valmisti Turun kirjamessuille kuvassa näkyvän, viidestä vuodasta muodostuvan ständiseinäkkeen.

Lue myös:

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

Edellinen artikkeliLuottamushenkilö Antti Savela: ”Kysyn itseltäni aika ajoin, olenko ollut luottamuksen arvoinen”
Seuraava artikkeliTurvallisuusalan opit toimivat myös seurakunnissa – ”Työpaikkakiusaamiseen on puututtava aina”

Ei näytettäviä viestejä