Englannin kirkko tasapainoilee EU-politiikassa

Englannin kirkkoDavid Cameronin tammikuussa esiin nostama mahdollisuus kansanäänestyksestä maan jäsenyydestä Euroopan unionissa otettiin tyrmistyksellä vastaan eri puolilla Eurooppaa.

EU on alun perin rauhanprojekti, jolla on kristinuskon eetoksesta nousevat juuret. Englannin kirkon ulkoasiain neuvonantajan Charles Reedin mukaan kirkolla ei ole yhtä näkemystä siitä, mikä maan suhteen unioniin pitäisi olla.

Englannin kirkko antoi jo keväällä 2012 parlamentin alahuoneelle lausunnon maan jäsenyyden luonteesta EU:ssa. Reedin mukaan siinä kritisoitiin esimerkiksi unionin demokratiavajetta, mutta todettiin myös yhteisen eurooppalaisen projektin ”hyödyttäneen kansalaisia toimimaan Jumalan luomina, työtä tekevinä, luovina ja hyvää tekevinä olentoina”.

– Kirkon lausunto ilmaisi tiettyjä varauksia Britannian harjoittamaan EU-politiikkaan nähden. Samalla se vaati entistä julkisempaa EU-keskustelua. Ellei hallitus onnistu vakuuttamaan euroskeptikkoja, raportti pitää mahdollisena Britannian vähittäistä liukumista pois unionin jäsenyydestä. Tästä näkökulmasta ajatellen pääministerin puheessa on paljon kannatettavaa, Reed toteaa.

Yleisesti ottaen Englannin kirkon piirissä ymmärretään hyvin maassa yleistä EU-kritiikkiä.Mikäli Britanniassa järjestetään kansanäänestys maan EU-jäsenyyden laadusta tai itse jäsenyydestä, kirkon rooli tulee Reedin mukaan toimia osaltaan siten, että asiasta voidaan keskustella turvallisesti ja rakentavasti.

– Kuten muissakin vaaleissa, kirkon on rohkaistava jäseniään ja kaikkia kansalaisia lähestymään kansanäänestys-asiaa rukouksen, yleisen hyvän ja arvokkuuden hengessä, Reed sanoo.

Lue Kotimaasta 14.2. seitsemän suomalaismepin ajatuksia kirkkojen intresseistä EU:n hajoamisessa tai muuttumisessa.

Edellinen artikkeliPastori kirjoitti kreationistisen kivikirjan
Seuraava artikkeliPapin läsnäolo sairaalassa ei ole itsestäänselvyys

Ei näytettäviä viestejä