"En ole vielä joutunut ajamaan ketään pois kirkosta" – Antti Lapinoja Lohtajan kirkkoherraksi

Antti Lapinoja. Kuva: Lisen Forsgård

Lohtajan seurakunnan kirkkoherraksi on valittu Antti Lapinoja. Hän oli viran ainoa hakija. Lapinoja on toiminut kaksi vuotta Lohtajan ja Kälviän vt. kirkkoherrana.

– Kyse oli kokeilusta, mutta korona-aika vesitti sen osin. Oli myös hankalaa tehdä kaikki asiat kahteen kertaan. Vaikka kyse on naapuriseurakunnista, identiteetti on kovin erilainen. Nyt haluttiin sitten palata perinteiseen eli kummallakin seurakunnalla on oma kirkkoherra. Itse olisin kannattanut seurakuntien yhdistämistä, Lapinoja sanoo.

Tausta rauhansanalaisuudessa

Antti Lapinoja, 58, on kotoisin Kokkolasta. Hän kuuluu äidin puolelta Kuusniemen sukuun, joka on Suomen yksi suurimmista pappissuvuista. Pappeja ja teologeja löytyy kolmessa polvessa yli 20.

– Luin teologiaa, mutta ajattelin, että ensin pitää tehdä jotain muuta, ennen kuin ryhtyy papiksi. Niinpä toimin opettajana, minkä lisäksi meillä oli lastenkoti ja ravintola.

Papiksi Lapinoja vihittiin jo 1998, mutta hän ei mennyt seurakuntatöihin ennen kuin vuodeksi vt. kirkkoherraksi Himangalle. Seuraava pesti oli vasta nyt vt. kirkkoherrana Lohtajalla ja Kälviällä.

Lohtajaa Lapinoja pitää joustavana paikkana, jossa on tilaa tehdä uusia avauksia. Vanhastaan Lohtajalla vaikuttaa evankelisuus.

– Toki sille on myös paikallinen vastavoima. Itselleni SLEY on vieras liike, sillä oma taustani on lestadiolaisessa rauhansanalaisuudessa, mutta en ole paljon viime aikoina ollut sen toiminnassa mukana. En oikein pidä liikkeen nykysuuntauksesta.

Lapinoja sanoo myös, että kun ryhtyy papiksi ja varsinkin kirkkoherraksi, ei voi olla sitoutunut yhteen herätysliikkeeseen.

– Jos sitä haluaa, pitää ryhtyä järjestöpapiksi.

Kaikki saavat tulla

Lapinoja sanoo edustavansa pappina linjaa, että kaikki saavat tulla.

– En ole vielä joutunut ajamaan ketään pois kirkosta, enkä haluaisikaan. Suhtaudun avoimesti erilaisiin hengellisyyden muotoihin. Lohtajalla on ollut Taize-messujakin. Olemme vaimon kanssa mukana Hiljaisuuden ystävissä.

Lapinojan mielestä kirkossa on liiaksi lukkiuduttu ajatukseen, että usko tulee kuulemisesta.

– Ihminen on moniulotteinen, joten miksi usko vetoasi vain kuuloon. Jumalan luokse on monenlaisia teitä ja monenlaisia hengellisyyden muotoja.

Lohtajalla seurakuntatyössä ei Lapionojan mukaan käytännössä kohtaa kirkkoa jakavaa kysymystä sateenkaariparien vihkimisestä. Sen sijaan naispappeus on vielä monille vaikea asia.

– Kirkosta eroaminen ei Lohtajalla ole suurta. Mutta siellä missä on, se vaikuttaa myös talouteen. Kiristyvä talous ei välttämättä ole kirkolle huono ajatus, sillä se saattaa pakottaa keskittymään olennaiseen.

Lohtajalla asuva Lapinoja listaa harrastuksikseen muun muassa viininkasvatuksen.

– Minulla on toista sataa etelän viiniköynnöstä niin pihalla kuin kasvihuoneessa, joista koetan valmistaa myös viinejä. Lisäksi hedelmäpuiden, kuten aprikoosien ulkokasvatus on onnistuneesti kokeilussa.

Lapinojan vaimolla Päivillä, joka myös on pappi, on Oulussa maatila, jossa harjoitetaan tankoparsan kasvatusta ja pidetään pientä laumaa ahvenanmaanlampaita lihaa tuottamassa.

Lapinoja aloittaa Kokkolan seurakuntayhtymään kuuluvan Lohtajan kirkkoherrana 1. syyskuuta.

Lue myös:

"Oli sitten liberaali tai konservatiivi, voi olla myös raamatullinen" – Kälviän kirkkoherraksi valittiin Kai Juvila