Eheytymistä edistävällä Aslanilla yhteistyötä vain harvan seurakunnan kanssa

Muun muassa eheytymiskursseja kirkko- ja seurakuntiin tarjoavalla Aslan ry:llä on yhteistyötä tällä hetkellä noin 10 luterilaisen tai vapaaseurakunnan kanssa, kertoo Aslan ry:n kouluttaja Ari Puonti. Viime kymmenen vuoden aikana Aslanilla on ollut Puontin mukaan yhteistoimintaa vain noin kymmenen tai korkeintaan kahdenkymmenen luterilaisen tai vapaaseurakunnan kanssa ainakin Lappeenrannassa, Jyväskylässä, Pietarsaaressa, Kurikassa, Järvenpäässä, Tampereella, Helsingissä, Oulussa ja Joensuussa. Toimintaa voidaan pitää hyvin marginaalisena, sillä pelkästään luterilaisia seurakuntia on 449.

Toiminta eli lähinnä eheytymiskurssit ovat hoituneet usein jonkun tietyn henkilön kuten pastorin valtuuttamana eikä kursseja ole välttämättä pidetty seurakuntien virallisena työnä, Puonti kertoo. Kaikissa tapauksissa eheytymiskurssi ei ole Puontin mukaan liittynyt seksuaaliseen eheytymiseen.

Aslan ry määrittelee itsensä kirkkokuntiin sitoutumattomaksi kristilliseksi palvelujärjestöksi. Se ei ole kohun herättäneessä herätysliikepohjaisessa Älä alistu! -kampanjassa mukana. Kampanjavastaavat ovat sanoneet, ettei kyseessä ole eheytymis- vaan tiedottamiskampanja.

”Ei auta enää selittelyt, että meillä on tilaa”

Ari Puontin mielestä konservatiivikristityt ovat saaneet ”itseään suvaitsevaisiksi kutsuvien ” vihaa päälleen kampanjan takia. Ovet esimerkiksi Aslanille sulkeutuvat ja ovat jo aiemminkin piispojen lausuntojen takia sulkeutuneet seurakunnissa.

Puontin näkemys on, että luterilaisen kirkon reaktiot kertovat, ettei konservatiivien ylipäänsä sallita puhua puolestaan vaan puhe ”leimataan vihareaktioksi”.

– Muun muassa piispat Mäkinen ja Askola peräänkuuluttavat keskustelua, mutta se tarkoittaa, ettei konservatiivipuoli saa sanoa homoseksiä synniksi ja tarjota eheytymistä kellekään. Kirkko torjuu ylimpien johtajiensa suulla ne kristityt, jotka haluavat elää näin ja kertoa mahdollisuudesta myös toisille. Kirkko on hylännyt meidät tältä osin. Ei auta enää selittelyt, että meillä on tilaa. Kahden puolen sisällä pitäminen on mahdotonta, kirkko on nyt valinnut Yhteys-liikkeen ja sen suunnan, Puonti sanoo ja viittaa seksuaalivähemmistöjenkin oikeuksia ajavaan Yhteys-liikkeeseen.

Älä alistu! -kampanjavideo, jossa biseksuaali tyttö kertoo muutoksestaan heteroseksuaaliksi on kerännyt kritiikkiä. Puontin mielestä kertomus oli koskettava ja tärkeä. Hän ei näe, että tyttö olisi samastanut homoja murhaajiin, vaikka sanookin ymmärtävänsä, että viestiä on voitu tulkita väärin. Puonti olisi toivonut, että kampanjassa olisi tullut selkeästi esiin, että kyseessä on yksi kertomus.

– Fakta on se, että kaikkien suuntautuminen ei muutu. Tämä olisi ollut tärkeä sanoa.

”Seksuaalisuuden muutos sivutuote”

Puontin mukaan Aslanin tarjoamat eheytymiskurssit eivät ole psykoterapiaa vaan kristillistä vertaistukitoimintaa, jossa luennot ja opetus ja rukous ovat isossa osassa.

– Usein suositellaan, että ihmiset hakevat myös ammatillisen avun.

Puontin mukaan Aslanissa eheytymisellä ymmärretään tunne-elämän ja itsetunnon parantumista, jonka sivutuote seksuaalisuuden muutos voi olla. Puontin mukaan seksuaalisuudessa on kyse liukumosta.

– Heteroeroottinen kiinnostus voi vahvistua ja homoeroottinen laimeta.

Puontin mukaan seksuaalisuuden muutos ei ole Aslanin tarjoamien eheytymiskurssien päätarkoitus. Hänen mukaansa seuraus kuitenkin voi olla esimerkiksi se, ettei homoseksuaali toteuta seksisuhteita, vaan hän voi ”viettää mielekästä elämää selibaatissa”.

– Päämäärä on, että syyllisyys homoseksuaalisesta taipumuksesta häviää, tämä päämäärä yhdistää meitä Setaan. Kenenkään ei tule syyllistää itseään homoseksuaalisesta taipumuksesta.

Teemasta myös: Askola: Homoseksuaalien identiteettiä kunnioitettava

Professori: Eheytyskeskustelussa palataan maailmaan, jota ei ole koskaan ollutkaan

”Emme ole eheytymisristiretkellä”

Edellinen artikkeliSalmi: Nuorisojärjestöt pyrkineet puuttumaan homoseksuaalien kasvurauhaan
Seuraava artikkeliYhteisvastuukeräyksen jako-osuuteen ehdotetaan muutosta

Ei näytettäviä viestejä