Diakin ja järjestöjen kehittämä nuorten digi­palvelu Zekki voitti EU:n innovaatio­kilpailun

Nuorten hyvinvointiin keskittyvä Zekki-digipalvelu on valittu Euroopan sosiaalisten innovaatioiden kilpailun voittajaksi. Kilpailussa oli mukana 565 innovaatioehdokasta.

Aiemmin tänä vuonna julkistettu Zekki teki vaikutuksen kilpailun raatiin nuorilähtöisyydellään ja käyttäjäystävällisyydellään. Perusteluissa todetaan, että Euroopassa ei ole varaa hukata nuorissa olevaa valtavaa potentiaalia.

‒ Kilpailun voitto osoittaa, että meillä Suomessa on hyvät mahdollisuudet olla sosiaalisten innovaatioiden edelläkävijä laajemminkin, projektipäällikkö Reija Paananen sanoo Diakonia-ammattikorkeakoulun tiedotteessa.

Sosiaalisilla innovaatioilla tarkoitetaan uudenlaisia palveluita, ratkaisuja ja tekemisen tapoja, jotka muokkaavat yhteiskuntaa paremmaksi. Aiemmin maailmalla on kiinnostuttu esimerkiksi sellaisista suomalaisista sosiaalisista innovaatioista kuin äitiyspakkaus ja maksuton kouluateria.

Yksinkertaisiin kysymyksiin vastaamalla matalan kynnyksen tuen äärelle

Verkossa ja mobiilissa toimiva maksuton Zekki on tarkoitettu 15–25-vuotiaille nuorille sekä työkaluksi nuorten kanssa työskenteleville ammattilaisille. Vastaamalla kymmeneen kysymykseen nuori saa kokonaisarvion hyvinvoinnistaan.

Zekki-kysymyksissä nuori arvioi asteikolla yhdestä kymmeneen erilaisia väittämiä, kuten kuinka tyytyväinen hän on terveydentilaansa, asumisoloihinsa, perheeseensä, luotettavien ystävien määrään, itsetuntoonsa tai taloudelliseen tilanteeseensa.

Kysymyksiin vastattuaan nuorelta kysytään ikä, sukupuoli ja paikkakunta. Tämän jälkeen hän saa asiantuntijatietoon perustuvan yhteenvedon elämänsä eri osa-alueista sekä linkkejä, joista omaan tilanteeseen voi saada tukea matalalla kynnyksellä.

‒ Zekissä on uutta sen ihmislähtöinen tapa seuloa ja suositella palveluja. Meillä nuoret eivät ole vain kohderyhmä, vaan he ovat olleet mukana kehittämässä Zekkiä, sanoo Diakin asiantuntija Sakari Kainulainen.

Zekin voi muokata myös muiden Euroopan maiden tarpeisiin

Zekki perustuu elämäntilannemittariin, tutkimuksiin ja asiantuntijatietoon. Sen ovat kehittäneet yhdessä Diakonia-ammattikorkeakoulu, Diakonissalaitoksen Vamos, Ehyt, HelsinkiMissio, Mannerheimin lastensuojeluliitto, Marttaliitto, Mieli, Nuorisoasuntoliitto, Nuorten Ystävät, Pelastakaa Lapset, Takuusäätiö, Väestöliitto ja Yeesi sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen STEAn tuella.

Nuorten hyvinvoinnin ja mielenterveyden vahvistamiselle on globaali tarve.

‒ Zekistä suunnitellaan kieliversioita kotimaiseen käyttöön, ja siitä on helppoa muokata jatkossa myös maakohtaisia versioita muualle Eurooppaan, Reija Paananen sanoo tiedotteessa.

Euroopan sosiaalisten innovaatioiden kilpailun vuoden 2021 teemana oli Tulevaisuuden taidot – vihreän ja digitaalisen tulevaisuuden kehittäminen. Voittaja saa 50 000 euron palkinnon innovaationsa jatkokehitystä varten.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Diakin ja järjestöjen kehittämä nuorten digipalvelu Zekki voitti EU:n innovaatiokilpailun

Edellinen artikkeliKirkko­palveluille uusi hallitus, puheen­johtajana jatkaa Mikael Pentikäinen
Seuraava artikkeliKolumni: Lapsuuteni kylä­yhteisö kasvatti luottamusta, sillä joka oven takana oli ihminen

Ei näytettäviä viestejä