Changemaker-verkosto julkaisi sosiaalisen median käyttö­oppaan vihaisille aikuisille – ”Nuorten kokema verkko­häirintä uhkaa demokratiaa”

Iida Silfverhuth kuvattuna 23.4.2021

Nuorten ja nuorten aikuisten vaikuttamisverkosto Changemaker on julkaissut sosiaalisen median käyttöoppaan vihaisille aikuisille. Oppaassa vaaditaan, että vihapuheen on loputtava.

– Nuoret kohtaavat verkossa hirvittävän paljon häirintää. Aikuisten vihapuhe kohdistuu erityisesti poliittisesti aktiivisiin nuoriin. Nettihäirintä on niin kovaa, että moni ei halua asettua ehdolle esimerkiksi kuntavaaleissa tai luopuu ehdokkuudestaan, sanoo Kirkon Ulkomaanavun yhteydessä toimivan Changemakerin vuoden 2021 puheenjohtaja, valtiotieteiden opiskelija Iida Silfverhuth.

Silfverhuthin mukaan ongelma korostuu korona-ajan kuntavaaleissa, kun valtaosa kampanjoinnista tapahtuu netissä.

– Häirintä ja vihapuhe uhkaavat demokratiaa. Ketä saamme tilalle politiikkaan, kun nykyiset kokeneet ja kovapintaiset jäävät aikanaan pois?

– Vihapuhetta on pystyttävä moderoimaan pois netistä nykyistä paremmin. Ärtyneen ihmisen pitäisi myös itse pysähtyä ja tajuta, että hänen vihaviestinsä kohdistuvat toiseen elävään ihmiseen.

”Lähimmäisenrakkaus ei valitettavasti aina näy kristittyjen nettikäyttäytymisessä”

Vihapuheeseen voi Iida Silfverhuthin mielestä sortua kuka vain, mutta verkossa häirintää harjoittaa hänen mukaansa useimmiten valkoihoinen mies. Sitä toteuttavat myös itse vaaleissa ehdolla olevat henkilöt ja jopa kansanedustajat.

– Lähimmäisenrakkaus eli kristillinen empatia ei valitettavasti aina näy kristittyjen nettikäyttäytymisessä. Vihapuheen ehkäisyssä olennaisinta on itsetuntemus ja kyky itsereflektioon, hyvät tunnetaidot ja kyky asettua toisen asemaan. Tarvitaan myös nöyryyttä ja ymmärrystä siitä, että asiat eivät ole mustavalkoisia eikä oma kanta ehdottomasti ainoa oikea.

Vihapuhe vaikuttaa jokaisen sitä kohtaavan mieleen ja kokemukseen todellisuudesta. Nuoret ovat Silfverhuthin mukaan erityisen haavoittuvassa asemassa, koska heidän minäkuvansa ja itsetuntonsa ovat vasta kehittymässä.

– Huolestuttavaa on myös, että väkivalta leviää netistä ulkopuoliseen maailmaan fyysisiksi väkivallanteoiksi.

Netin käytön vapauteen liittyy kansainvälisesti paljon ongelmia

Sosiaalisen median opas on osa Changemakerin laajempaa Verkko vapaaksi –kampanjaa. Järjestö vaatii Suomea toimimaan nuoriin kohdistuvan verkkohäirinnän kitkemiseksi niin Suomessa kuin globaalisti.

Suomi toimii tänä vuonna puheenjohtajamaana Freedom Online Coalition -järjestössä, joka edistää avointa ja ihmisoikeuksia kunnioittavaa internetiä. Järjestö koostuu yli 30 hallituksesta. Sen asiantuntijaverkostossa toimii kansainvälisiä verkkoalan yrityksiä kuten Facebook, ihmisoikeusjärjestöjen edustajia sekä tutkijoita.

Iida Silfverhuth painottaa, että vaikka netti on monille ajasta ja paikasta riippumaton kohtaamispaikka, verkon käyttämisen vapauteen liittyy kansainvälisesti paljon ongelmia, joita rikkaissa länsimaissa ei aina tulla edes ajatelleeksi.

– Monet maat rajoittavat kansalaistensa nettiin pääsyä, eivätkä kaikki ylikansalliset sovellukset ole käytössä kaikissa maissa. Vapaata netin käyttöä rajoittaa myös köyhyys. Kaikilla ei ole laitteita, nettiyhteyksiä tai sähköä. Perheen ainoaa älypuhelinta voi hallinnoida isä, joka ei anna sitä tyttären käyttöön.

Lisäksi netin algoritmeihin ja kaupallisuuteen liittyy paljon vallankäyttöä kaikkialla maailmassa.

”Kyllä etäily etäännyttää”

Aikuiset ja nuoret käyttävät verkkoa ja sosiaalisen median alustoja eri tavoin. Silfverhuthin mukaan nuoret käyttävät eri sovelluksia ja alustoja monipuolisesti ja löytävät netistä omanhenkisiä ihmisiä, joiden kanssa he muodostavat yhteisöjä.

Tietoturva-asioissakin nuoret ovat tarkempia kuin aikuiset. He huolehtivat, kenelle suuntaavat viestinsä ja kuka ne näkee.

Vanhemmat ihmiset sen sijaan käyttävät usein jäykästi alustoja, joilla nuoret eivät enää juurikaan ole.

– Demokratian näkökulmasta tämäkin on ongelma. Demokratia toteutuu voittopuolisesti siellä, missä valtaapitävät ovat läsnä ja kuulolla. Onneksi nykyään on myös poliitikkoja, jotka menevät mukaan nuorten suosimille alustoille ja vuorovaikutus päättäjien kanssa mahdollistuu.

Iida Silfverhuth on toiminut Changemakerissa aktiivisesti vuodesta 2016. Hän on ollut aktiivinen myös muussa järjestötoiminnassa. Tämä vuosi oli hänelle sopiva puheenjohtajan tehtäviin.

– Minulla on nyt mahdollisuus antaa aikaani tälle työlle ja lisäksi visioita ja kehitystoiveita järjestön tulevaisuutta ajatellen. Ilmastoasiat ja ihmisoikeudet ovat minulle henkilökohtaisesti erityisen tärkeitä.

Suuri haaste on pitää kiinni vapaaehtoisista, saada uusia ja löytää heille mielekkäitä tapoja toimia pandemiatilanteesta huolimatta.

– Kyllä etäily etäännyttää, vaikka se on toisaalta parantanut valtakunnallista yhteistyötä eri toimintaryhmien välillä.

***

Seuraa Kotimaata
Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Changemaker-verkosto julkaisi sosiaalisen median käyttöoppaan vihaisille aikuisille – ”Nuorten kokema verkkohäirintä uhkaa demokratiaa”

Edellinen artikkeliPiispa Jukka Keskitalo: Veitsi­luodon tehtaan sulkemis­päätös oli musertava uutinen, mutta toivoa ei pidä menettää
Seuraava artikkeliPääkirjoitus: Kirkkojen pitää aloittaa rauhan­kellojen soittaminen ennen kuin sota syttyy

Ei näytettäviä viestejä