BBC: Vanhan kaivon luurankolöydöt kertovat juutalaisten vainosta

Keskiaikaisen kaivon luurankolöydöt viittaavat juutalaisten etniseen puhdistukseen, joka tuo julmuudessaan mieleen Balkanin sotarikokset, sanovat brittitutkijat BBC:lle. Suurin osa kaivoon päätyneistä on ollut lapsia.

Seitsemäntoista luurankoa sisältänyt keskiaikainen kaivo löydettiin vuonna 2004 Norwichista Englannista, ostoskeskuksen rakennustyömaalta. Nyt brittitutkijat ovat onnistuneet DNA-tutkimusten ja hiiliajoituksen avulla selvittämään luurankojen alkuperän. Ne kuuluivat 1100-1200-lukujen paikkeilla kaivon lähettyvillä eläneille juutalaisille. Noihin aikoihin juutalaisia vainottiin ympäri Eurooppaa.

Kaivoon heitetystä 11 oli 2-15-vuotiaita lapsia ja loput kuusi aikuisia naisia ja miehiä. Luiden murtumista päätellen kaivoon työnnettiin ensin aikuiset ja perässä lapset, kaikki päät edellä. Viisi näistä ovat DNA-testien perusteella kuuluneet samaan juutalaiseen perheeseen.

Rutto ei voi olla kuolinsyy

Se miksi juutalaiset päätyivät kaivoon, oli pitkään epäselvää. Aluksi heidän epäiltiin kuolleen ruttoon. Ajoituksen tarkennuttua todettiin, ettei ruttoa vielä tuolloin ollut Englannissa. Ruttoepidemiankin aikana ihmiset haudattiin uskonnollisia tapoja noudattaen, vahvistivat historioitsijat. Toiseksi syyksi tutkijat arvelivat jotakin tautia, kuten tuberkuloosia tai lepraa, mutta radiohiilitutkimuksissa niistä ei näkynyt jälkiä.

– Etninen puhdistus tai vaino ovat todennäköisiä syitä, kertoo tutkimusryhmää johtanut oikeuslääketieteen professori Sue Black BBC:lle. Professori Black on ollut Balkanilla tunnistamassa joukkomurhassa kuolleita Kosovon albaaneja.


Norwichin juutalaisyhteisö

Norwichissa eli kukoistava juutalaisyhteisö vuodesta 1135 lähtien.

Juutalaisia oli alkanut saapua Englantiin vajaa vuosisata aikaisemmin, vuoden 1066 Normannien valloituksen jälkeen. Monarkia tarvitsi silloin juutalaisia rahan lainaajiksi, koska kristityille rahan lainaaminen korkoa vastaan oli Raamatun tulkinnan mukaan kiellettyä.

Juutalaisten vaurastuminen sai kristityt kadehtimaan ja puheet juutalaisista Jeesuksen tappajina ruokkivat kaunaa. 1100-luvun lopussa ja 1200-luvun aikana juutalaisia vainottiin ja surmattiin.

Lue BBC:n uutinen

Edellinen artikkeliSuviseuraväkeä kehotetaan suojautumaan auringon uv-säteilyltä
Seuraava artikkeliUSA palauttaa diplomaattisuhteet Egyptin muslimiveljeskuntaan

Ei näytettäviä viestejä