Bartolomeos kivahti metropoliitan pannajulistuksista

BartolomeosWIKIBartolomeos I (kuvassa) on reagoinut voimakkaasti Kreikan ortodoksisen kirkon metropoliitan paaviin ja muun muassa protestanttisiin kirkkoihin kohdistuneisiin harhaoppisyytöksiin. Bartolomeos pitää kreikkalaisen metropoliitan lausuntoa ekumenian kannalta vaarallisena ja pyytää kirkkoa sanoutumaan siitä irti.

Pireuksen metropoliitta Serafim tarjosi pannaa ja nimesi paavi Benedictus XVI:n ”langenneeksi arkkihereetikoksi”. Pannaterveiset lähtivät niin ikään kaikille paavin kanssa kommuuniossa oleville ja kaikille ”hereettisille reformaation vesoille” kuin ”juutalaisille rabbeille ja islamisteille” ja niille, jotka julistavat kristittyjen välistä ”synkretististä ekumeniaa”.

Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka reagoi lausuntoon maaliskuun lopussa lähettämällä kirjeen Ateenan ja koko Kreikan ortodoksiselle arkkipiispalle Hieronymos II:lle. Bartolomeos vaatii irtisanoutumista Serafimin ”epäoikeudenmukaisista ja vaarallisista” lausunnoista, jotka ovat saavuttaneet ”hyväksymättömän tason”.

Bartolomeoksen mukaan metropoliitta Serafimin lausunto sotii ortodoksista eetosta vastaan. Hänen mukaansa lausunnolla voi olla arvaamattomia seurauksia kirkkojen ykseyspyrkimyksille ylipäänsä ja myös ortodoksisten kirkkojen yhteydelle ja ekumeenisille pyrkimyksille.

Asiasta uutisoi ENI.

(Kuvan: Wikipedia/ Massimo Finizio)