Asiantuntijat erimielisiä muslimien määrästä Suomessa

muslimi_naiset_huivit420

Julkisuudessa esitetyt arviot Suomessa asuvien muslimien määrästä vaihtelevat kymmenillä tuhansilla. Lähetysteologi Timo Vaskon mukaan luvut ovat vaihdelleet 30 000 ja 60 000 välillä. Hän itse pitää Kirkko ja Kaupunki -lehden haastattelussa arvioita ylimitoitettuina.

– Suomesta kotimaihinsa takaisin palanneita ja muualle Eurooppaan muuttaneita ei luvuissa yleensä oteta huomioon. Kaikki muslimit eivät jää Suomeen. Mitään tilastoihin perustuvaa tarkkaa lukumäärää muslimien määrästä Suomessa ei ole olemassa ja siksi ylimitoitetuissa arvioissa on helposti propagandan makua, Vasko toteaa lehdelle.

Maahanmuuttotutkija Tuomas Martikainen on muslimien määrästä Vaskon kanssa eri linjoilla.

– Ensimmäisen polven muuttajia eli ulkomailla syntyneitä, on noin 40 000–45 000. Kun mukaan lasketaan toinen sukupolvi eli Suomessa syntyneet, on heitä arvioni mukaan kaikkiaan 50–60 000, Martikainen sanoo.

Myös Suomen islamilaisen neuvoston arvio Suomessa asuvien muslimien lukumärästä vaihtelee 50 000–60 000 välillä.

Valtaosa Suomeen saapuvista maahanmuuttajista on edelleen kristittyjä.

– Vuonna 2009 kaikista Suomessa asuvista ulkomailla syntyneistä oli kristittyjä 53–61 prosenttia, muslimeja 17–19 prosenttia ja uskonnottomia 11–21 prosenttia. Lisäksi buddhalaisia, kansanuskon harjoittajia, hinduja, sikhejä ja juutalaisia oli 1–4 prosentin verran kutakin, Martikainen sanoo.

– Tulee myös muistaa, että Lähi-idästä tänne muuttavat ovat valtaosin kristittyjä. Monissa muslimimaissa, kuten esimerkiksi Saudi-Arabiassa, ei ole uskonnonvapautta. Tai Egyptissä henkilötodistuksessa saattaa lukea, että henkilö on muslimi, vaikka hän olisi identiteetiltään kristitty, Vasko toteaa.

Lue Kirkko ja Kaupungin juttu.

Edellinen artikkeliHautapaikka voi tulla kirkkoon kuulumattomalle halvemmaksi
Seuraava artikkeliLähetysseura irtisanoo neljä työntekijää

Ei näytettäviä viestejä