Arvio: Voi ei, miten muumi päätyi ristille?

Ankkamaalarina tunnetun Kaj Stenvallin
Täällä vartioin minä -näyttelyssä Helsingissä Galleria Brondassa päähenkilö on Donald Trump. Myös Vladimir Putin ja Sauli Niinistö ovat vahvasti läsnä tauluissa. Esillä on 30 tuoretta maalausta. Viimeisin on päivätty 24.5. Se esittää Lennu-koirapäistä miestä (lue: Niinistö tai Suomi) pakomatkalla Mäntyniemestä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on Stenvallin uusi ankka. Trump seikkailee joko yksinään tai Hillary Clintonin, Lennu-koiran tai Ankan seurassa. Tavallisimmin hän viettää aikaansa Putinin kanssa.

Poliittisen huumorin (pilakuvan) räikein esimerkki on maalaus Strange Food, jossa Trump ja Putin syövät retkievästä ulkosalla. Putinin kulhossa on Suomen muotoinen sattuma.

Stenvallilla on usein uskonnollisia viittauksia töissään. Niin tälläkin kertaa. Triptyykki eli kirkkomaalauksen esikuvan mukaisesti tehty kolmen taulun sommitelma on hieman hämmentävä ja poikkeaa näyttelyn muusta sanomasta. Keskellä, maalauksessa In Vino Veritas (Viinissä on totuus), on selin oleva valkopukuinen paavi. Sen molemmilla puolilla on ristiinnaulittu. Toisessa kuvassa on Stenvallin tunnushahmo, Ankka. Taulun nimi on Tunnustan eläytyneeni. Myös muumihahmo on löytänyt tiensä ristiasentoon maalauksessa Pääsiäinen.

Mikä on triptyykin sanoma? Tehdään valistunut arvaus eli tulkinta: Kun kirkko on kääntänyt selkänsä maailmalle ja keskittynyt itseensä, ristille nousee ihmisten mielissä olevia populaarikulttuurin kuvia. Jonkun on oltava ristillä. Kristus on ihmisen poika ja kuva.

Ristiinnaulittu (ristiä ei kuvassa näy) muumi on oikeastaan herttainen ilmestys. Muumi sopii hahmona kantamaan maailman pahuuden ja kuoleman voiton roskakoriin. Muumi on itse hyvyys, vaikka eräässä toisessa taulussa äkäinen härkä onkin saanut taitelijan pensselistä sen pään.

Yksi näyttelyn pysäyttävimmistä töistä esittää kynttilää kasvojensa edessä pitelevää Angela Merkeliä. Maalaus on nimeltä Kohti valoa – Merkel mitä ilmeisimmin etsii Euroopalle tietä.

Stenvallin näyttely herättää ajatuksia. Se riemastuttaa, ei rienaa.

Täällä vartioin minä on avoinna 22.6. saakka.

Kuvat: Olli Seppälä

Edellinen artikkeliMikkelin hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä
Seuraava artikkeliKipa irtisanoo seitsemän työntekijää, sijoittaa kahdeksan uusiin tehtäviin

Ei näytettäviä viestejä