Arkkipiispa Tapio Luoma Talous ja Yhteiskunta -lehdelle: Luterilainen kirkko ei ole enää keskittynyt kysymykseen Paholaisesta, mutta pahuus on todellista

Arkkipiispa Tapio Luoma vastaa Talous ja Yhteiskunta (T&Y) -lehden laajassa haastattelussa monenlaisten kysymyksien joukossa myös siihen, että vaikka Jumala on kaikkivaltias, Paholainen saa olla olemassa ja toimia: ”Onko Paholainen siis Jumalalla töissä?”

Vastauksena arkkipiispa sanoo, että ”kysymys Paholaisesta on sellaista, mihin luterilainen kirkko ei ole ainakaan viime vuosikymmeninä enää juurikaan keskittynyt”.

Arkkipiispan mukaan ”pahuus ainakin on todellista”. ”Koko Uusi ja miksei Vanha testamenttikin alleviivaavat sitä, että paha ei voita. Myös paha voi kääntyä hyväksi. Teologian historiassa on monenlaisia tulkintoja Paholaisesta. Me emme halua puhua Paholaisesta vaan Jumalasta, joka on voittanut pahuuden.”

Luoma valottaa T&Y -lehdelle myös kirkon taloudenpitoa, sijoitustoimintaa, hallintoa ja diakoniatyötä. Lisäksi hän vastaa esimerkiksi Raamattua ja kirkon opetusta koskeviin kysymyksiin, kuten kysymyksiin ristinkuoleman logiikasta ja merkityksestä – ja rukouksesta.

Kirkon raha-asioihin liittyen Luomalta kysytään haastattelussa esimerkiksi sitä, ”kuinka rikas kirkko oikein on”. Vastauksenaan arkkipiispa toteaa, että kirkon koko talous on noin Oulun kaupungin kokoinen. Osa seurakunnista on Luoman mukaan varsin vakavaraisia, mutta osalla on suuria vaikeuksia selviytyä edes välttämättömistä velvoitteista.

Kirkon toiminta rahoitetaan verotuloilla, joiden suuruudeksi Luoma kertoo vähän yli 900 miljoonaa euroa.

Jutussa on myös tarkkoja tietoja kirkon omistamien kiinteistöjen määristä.

Entä maallistumisen vaikutus ja hengellisyys tai se, jos uskonnollisuus ei enää kanavoidu kirkkoon? Miten kirkon tilanne erilaisten odotusten välissä vaikuttaa sen tulevaisuuteen ja mistä kirkko saa vetovoimaa?

Luoma toteaa haastattelussa, että ”mitään merkkejä kirkon hajoamisesta ei ole, vaikka siihen kuuluvien prosentuaalinen osuus Suomessa asuvista on pienenemässä”.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliEmerituspiispa Eero Huovinen paavi Benedictuksesta: ”Hänen Jeesus-kirjansa kelpaa hyvin luterilaisille papeille saarnanvalmistuksen tueksi”
Seuraava artikkeliJehovan todistajilta evättiin Norjassa oikeus olla rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta – yhteisö haastoi valtion oikeuteen ja tilanne elää

Ei näytettäviä viestejä