Arkkipiispa Tapio Luoma: Salaliittoteoriat saavat valtaa, kun varmuus ohittaa totuuden

Ihmiset kokevat nyt ennenkuulumatonta epävarmuutta, sanoi arkkipiispa Tapio Luoma kirkolliskokouksen avauspuheessaan tiistaina Turun kristillisellä opistolla.

Sitä aiheuttavat Luoman mukaan paitsi koronapandemia myös ilmastonmuutos ja turvapaikanhakijoiden liikkuminen kohti rikkaita länsimaita. Sitä heijastavat populismin nousu ja Brexit, ajatus siitä, että epävarmuudesta selvittäisiin parhaiten yksin.

– Mitä enemmän epävarmuutta, sitä vahvempia varmuutta uhkuvia ääniä alkaa kuulua. Keskusteluilmapiirin koveneminen, karkea retoriikka ja vihapuhe herättävät kysymyksen, minne on katoamassa kyky vuoropuheluun, tiukkaan mutta asialliseen ajatustenvaihtoon, jossa etsitään aitoa yhteisymmärrystä, Luoma sanoi.

Kun toisistaan poikkeavat näkökannat esitetään periksiantamattomalla varmuudella, ne törmäävät Luoman mukaan väistämättä yhteen ja poteroituvat kukin omaan toisilta suljettuun maailmaansa.

Toisaalta Luoma totesi, että ihmiskunnan historiassa laaja epävarmuus on tuttua. Jokainen sukupolvi vain kokee oman aikansa ainutlaatuisena.

– Kun keskustellaan ihmisestä, yhteiskunnasta, moraalista ja tulevaisuudesta, asioita ei voi esittää matemaattisina kaavoina. Kaikkiin kysymyksiin ei ole yksinkertaisia, saati varmoja vastauksia.

”Varmuus vaatii muureja mutta luottamus kantaa yli rajojen”

Tapio Luoma painotti, että varmuus ei ole sama asia kuin totuus. Kun kaikki huomio kiinnittyy varmuuden etsimiseen, totuus voi jäädä vähemmälle huomiolle ja salaliittoteoriat saavat valtaa.

– Ne esittävät juonenkulkuja vakuuttavasti ja varman tuntuisesti mutta valheellisesti. Kokonaiskuva hämärtyy, kun todellisuus hyväksytään vain niiltä osin kuin se osuu yksiin omien varmuuksien kanssa.

Vastalääkkeeksi varmuudelle ja salaliittoteorioille Luoma tarjoaa luottamusta oppimisen, harkintakyvyn ja yhteistyön voimaan.

– Kirkkaimmin luottamuksen voima tulee näkyviin ihmisten välisissä suhteissa. Siinä, missä varmuus vaatii muureja, luottamus kantaa yli rajojen.

Varmuudesta riippuvaisen turvallisuudentunteen pohjalla on Luoman mukaan haavoittuvuuden pelko. Luottamuksen varaan rakentuva turvallisuudentunne ei puolestaan hätkähdä haavoittuvuuttaan, vaan on valmis laittamaan itsensä alttiiksi.

Luoman mukaan epävarmuutta on opittava sietämään, myös kirkossa ja kirkolliskokouksessa.

– Epävarmuus on osa elämäämme, osa Jumalan luomaa todellisuutta. Niin tervetullutta kuin varmuus olisikin, vain luottamus pystyy tehokkaasti sitomaan meidät yhteen, kun etsimme tietä tulevaisuuteen.

Lopuksi Luoma viittasi puheessaan siihen, kuinka juuri ennen kärsimistään, suuren epävarmuuden vallitessa Jeesus puhui seuraajilleen luottamuksen merkityksestä: ”Minä annan teille uuden käskyn: rakastakaa toisianne! Niin kuin minä olen rakastanut teitä, rakastakaa tekin toinen toistanne.”

Lue myös:

Piispa Jari Jolkkonen: Luther vastusti hemmottelevaa light-kristillisyyttä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliPiispa Jari Jolkkonen: Luther vastusti hemmottelevaa light-kristillisyyttä
Seuraava artikkeliSuomen Lähetysseuran ulkomaantyö uudistuu rajusti – johtotehtäviin uusia nimityksiä

Ei näytettäviä viestejä