Arkkipiispa STT:lle : Aslanin eheytyskoulutus hengellistä väkivaltaa

mkinen_xkari205Kari Mäkinen pitää tämänpäiväisen Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen jutun perusteella Aslanin eheytyskoulutusta manipuloivana ja hengellisenä väkivaltana. Hän on kommentoinut asiaa STT:n pyynnöstä. Mäkisen mukaan kirkon työntekijöiden on tuettava ja autettava ihmisiä löytämään oma seksuaalinen identiteetti.

Aslanin mukaan Kuukausiliitteen juttu antaa heidän Elävät vedet -leiristään väärän kuvan.

Helsingin Sanomien toimittaja soluttautui lauantaina ilmestyneen Kuukausiliitteen jutussa Aslanin eheytymisleirille raportoiden sen tapahtumista.

Kotimaa24 selvitti viime vuonna, että eheytymiskursseja kirkko- ja seurakuntiin tarjoavalla Aslan ry:llä oli tuolloin yhteistyötä noin 10 luterilaisen tai vapaaseurakunnan kanssa. Viime kymmenen vuoden aikana Aslanilla on ollut yhteistoimintaa vain noin kymmenen tai korkeintaan kahdenkymmenen luterilaisen tai vapaaseurakunnan kanssa ainakin Lappeenrannassa, Jyväskylässä, Pietarsaaressa, Kurikassa, Järvenpäässä, Tampereella, Helsingissä, Oulussa ja Joensuussa. Toimintaa voidaan pitää marginaalisena, sillä pelkästään luterilaisia seurakuntia on reilut 400.

Kotimaa24:lle aiemmin ovat eheyttämistä kommentoineet nykyinen piispa, silloinen piispainkokouksen pääsihteeri Jari Jolkkonen ja Helsingin piispa Irja Askola. Jolkkonen kertoi maaliskuussa 2011 muun muassa, ettei kirkolla ole yhteistä kantaa eheyttämiseen.

- Piispainkokouksen parisuhdeselvityksen valmistelussa perehdyttiin keskusteluun niin sanotusta reparatiivisesta eli ”korjausterapiasta”. Syntyi vaikutelma, että tutkimuksessa asia on kiistanalainen, Jolkkonen totesi tuolloin.

Piispainkokouksen selvityksessä Parisuhdelain seurauksista kirkossa 2010 todetaan: ”Osa homoseksuaaleista pitää omantuntonsa pohjalta oikeana elää sitoutumiseen perustuvassa ja yhteiskunnan vahvistamassa parisuhteessa. Osa pitää oikeana elää pidättyvyydessä. Jotkut tahtovat pyrkiä vapaaehtoisen terapian ja sitoutuneen vertaistuen avulla sisäiseen muutosprosessiin. Tärkeää on, että ketään ei leimata eikä eristetä, vaan jokaisen oikeutta toimia omantuntonsa pohjalta kunnioitetaan.” Moniäänisessä kirkossa on asiasta eri tavoin ajattelevia, Jolkkonen kommentoi 2011 kirjausta. Hän jatkoi, että yksilöä pitää kunnioittaa ja toisia ei saa loukata.

- Ihmisen oman seksuaalisen identiteetin halveksintaan tai muuttamiseen ei pidä pakottaa ketään. Homot ja lesbot ovat täysivaltaisia kirkon jäseniä ja tervetulleita kirkkoon ilman mitään muuttumisvelvoitetta tai -painetta, totesi Helsingin piispa Irja Askola Kotimaa24:lle 2011.

Aslan on kirkkokuntiin sitoutumaton järjestö.

STT:n uutinen Helsingin Sanomien sivuilla

Eheytymistä edistävällä Aslanilla yhteistyötä vain harvan seurakunnan kanssa

Askola: Homoseksuaalien identiteettiä kunnioitettava

Mitä kirkko opettaa eheytymisestä?

Hesarin toimittaja ei ollut ensimmäinen eheytymissoluttautuja

Professori: Eheytyskeskustelussa palataan maailmaan, jota ei ole koskaan ollutkaan