Arkkipiispa SK:n haastattelussa: Sateenkaaripareja vihkineiden rankaisemisessa jokainen kapituli toimii harkintansa mukaan

Arkkipiispa Tapio Luoma kertoi eilen maanantaina julkaistussa Suomen Kuvalehden haastattelussa, ettei hänellä ollut tietoa Kuopion tuomiokapitulin päätöksestä rangaista samaa sukupuolta olevan parin vihkinyttä pastori Sofia Saloa.

Piispa Jari Jolkkosen johtama Kuopion hiippakunnan tuomiokapituli päätti kirjallisen varoituksen antamisesta Salolle istunnossaan 30. kesäkuuta. Päätöksen mukaan Salo on toiminut vastoin pappisvirkansa velvollisuuksia ja pappislupaustaan.

Tämä oli ensimmäinen samaa sukupuolta olevan parin vihkimisestä annettu rangaistus kirkossa sitten loppuvuoden 2018.

Suomen Kuvalehden jutussa arkkipiispa Tapio Luoma toteaa, ettei hän ollut tietoinen rankaisutoimesta eivätkä piispat olleet keskustelleet asiasta.

Haastattelussa todetaan, että piisoilla ei ole valtaa toistensa päätöksiin eikä edes arkkipiispa kirkon johtajana voi puuttua siihen, mitä toisessa hiippakunnassa tapahtuu. Piispoilla ja tuomiokapituleilla ei ole yhteistä linjaa pappien rankaisemiseen.

Lokakuussa 2020 Korkein hallinto-oikeus antoi linjauksen, jonka mukaan tuomiokapituleilla on oikeus rangaista samaa sukupuolta olevia pareja vihkineitä pappeja. Kirkolla ei kuitenkaan ole velvollisuuttaa rankaisemiseen. Tämän vuoksi piispat antoivat yhteisen kannanoton, jonka mukaan rangaistusten antamisessa ”on syytä harkita pidättyväisyyttä”.

Edellinen artikkeliLassi Alhorinteen väkevä monologi uskosta – Irja Askola halasi esityksen jälkeen Kai Sadinmaata
Seuraava artikkeliMinisteri Antti Kurvinen kirkolliskokouksessa: En näe muutostarpeita kirkon ja valtion suhteissa

Ei näytettäviä viestejä