Arkkipiispa lähetti ilmastoaiheiset terveiset hallitusneuvotteluihin

Arkkipiispa Kari Mäkinen lähetti lauantaina Kouvolan Kirkkopäiviltä ympäristöaiheisia terveisiä Suomen hallitusneuvotteluihin. Mäkinen kehotti poliitikkoja ottamaan ilmastokysymykset vakavasti.

Arkkipiispan mukaan kyse on siitä, haluammeko kansakuntana kääntyä sisäänpäin vai kantaa globaalia vastuuta.

Mäkinen keskusteli Kirkkopäivillä ilmastonmuutoksesta akatemiaprofessori, ilmakehätutkija Markku Kulmalan kanssa.

Tilaisuuden aluksi arkkipiispa toisti ajatuksen, jonka hän toi esiin jo kirkolliskokouksen avajaispuheessaan syksyllä 2013.

– Luonnontieteilijöillä on profeetallinen viesti. He paljastavat jotain sellaista, jonka edessä teologit joutuvat nöyrtymään, Mäkinen sanoi.

Kulmala jatkoi, että toisinaan hän tunteekin olevansa Vanhan testamentin profeetta, joka sanoo, että ihmiskunnalla on 40 vuotta aikaa ennen maailmanloppua.

Mäkinen totesi, että ilmastonmuutos on seurausta elintason kasvusta. Niinpä kaikki ovat nykytilanteesta vastuussa.

– Kyse on osallisuuden tunnustamisesta, kollektiivisesta synnintunnustuksesta. Syntiä on kaikki, mikä rikkoo suhdetta Jumalaan, toiseen ihmiseen ja luomakuntaan. Nyt olemme tekemisissä todellisuuden kanssa, joka rikkoo näitä kaikkia perussuhteita.

Mäkisen mukaan kirkko, joka ei puhu Jumalan, ihmisten ja elämän koko todellisuudesta, on menettänyt uskottavuutensa ja perustehtävänsä.

– Huolestuttavinta olisi, jos kirkot vaikenisivat tämänkaltaisista kysymyksistä. Mikä muu taho sanoo, että Herra armahda meitä.

Kuva: Ilkka Sipiläinen

Edellinen artikkeli ”Kirkon rakenteiden sijaan kehitettävä yhteisöjä”
Seuraava artikkeliNäkyykö myös muissa uskonnoissa armon vilauksia?

Ei näytettäviä viestejä