Arkkipiispa: Kirkko voi olla vastavoima kaupallisuudelle

Markkina-arvojen hallitsemassa julkisuudessa kirkko voi tarjota vastakulttuurisen voiman, sanoi arkkipiispa Kari Mäkinen puhuessaan Englannin kirkon kirkolliskokouksen avausistunnossa Yorkissa perjantai-iltana.

Julkisessa keskustelussa uskontoa pidetään yksityisyyden piiriin kuuluvana asiana ja julkinen tila, kuten koulut, halutaan pitää neutraaleina ja siten vapaana uskonnoista, arvioi arkkipiispa Mäkinen. Julkisesta tilasta on kuitenkin arkkipiispan mukaan tullut yhä enemmän kaupallisuuden ja markkinoiden hallitsemaa.

– Kun kaupallisuus ja markkina-arvot hallitsevat julkista tilaa, kirkostakin tulee uskonnollisten palvelujen tuottaja ja sen jäsenistä asiakkaita, jotka tyydyttävät yksityisiä tarpeitaan, sanoi arkkipiispa.

Myös käsitys siitä, mitä kirkko on, muuttuu sen mukaan, millainen paikka sille annetaan julkisessa tilassa.  Kirkoille kysymys on niiden itseymmärryksestä ja kirkko-opista.

– Kirkkojen täytyy pitää tiukasti kiinni siitä uskosta, että elämän perussuhteet eivät ole kulutustavaraa, usko ei ole kulutustavaraa, toinen ihminen ei ole kulutustavaraa, Jumala ei ole kulutustavaraa. Kirkko on yhteisö, Jumalan kansa, jonka tehtävä koskettaa koko yhteiskuntaa ja joka tarjoaa vastakulttuurisen voiman, sanoi arkkipiispa Kari Mäkinen puheessaan.

Englannin kirkon kirkolliskokous pidetään Yorkissa 6. – 10.7.

Lue Naispiispuus puhuttaa kirkolliskokousta Englannissa

Edellinen artikkeliHelluntailaista lähetystyötä sata vuotta
Seuraava artikkeli”Ihmisten tarpeet ovat Jumalan kutsu”

Ei näytettäviä viestejä