Antti Pentikäinen: Piispa Häkkinen sortui helppoon ratkaisuun

Pentikinen_Antti205_UUSISeppo Häkkinen väittäessään, ettei Norjan mielipuolista murhamiestä voida pitää kristittynä”, kirjoittaa Kirkon ulkomaanavun virkavapaalla oleva toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen Kotimaan kolumnissa.

”Äärimmäisten tekojen yhteydessä on helppo väittää, että kyseessä oli poikkeusyksilö, jonka katsantokannat eivät edusta kyseistä uskontokuntaa tai ideologiaa laajemmin. Tähän helppoon pakotiehen turvautui – hyvää tarkoittaen – myös piispa Häkkinen väittäessään Sana-lehden kolumnissa, ettei Norjan mielipuolista murhamiestä voida pitää kristittynä. Anders Breivik oli mielestään uskonsoturi, joka koki tehtäväkseen kristillisen Euroopan pelastamisen vierailta vaikutteilta. Eikä hänen ajatuksensa ole niin kaukana joistakin Suomen kirkoissa pidetyistä puheista”, kirjoittaa Kirkon ulkomaanavun johtaja Antti Pentikäinen kolumnissaan.

Pentikäinen on virkavapaalla ja työskentelee Religion for Peace konfliktionhallintaohjelman johtaajna.

Pentikäisen kolumni on tänään ilmestyneessä Kotimaassa.

”Rehellistä olisi todeta, että kristinuskoa voidaan pitää – ja on kautta aikojen pidetty – myös monenlaisten väkivallantekojen perusteluna. Omaan jumalalliseen erityisasemaansa uskova ihminen on useimmiten kaikkein sokein lähimmäisilleen aiheuttamalleen kärsimykselle.”

Pentikäinen muistuttaa, että monissa kristillisissä kirkkokunnissa ja yhteisöissä esiintyy uskonnon nimissä monenlaista väkivaltaa: ”toisten vähättelyä, ohittamista, alistamista ja mitä mielikuvituksellisinta kaltoin kohtelua. Nämä voivat pahimmillaan johtaa vuosia tai jopa vuosikymmeniä jatkuvaan hengelliseen terroriin.”

Lue Piispa Häkkinen: Joukkomurhaaja ei ole kristitty

Lue myös Kuka on kristitty terroristi?