Amnesty: Kuolemanrangaistuksen kannattajilla raadollinen ihmiskuva

AmnestyintFrank Johansson. Hän kommentoi Kotimaa24:lle Sanoman maakuntalehtien kyselyä, jonka mukaan kuolemanrangaistusta kannattaa seitsemän kansanedustajaa. Johansson kehottaa kansanedustajia hankkimaan aiheesta lisää tietoa.

– Aina kun joku päättävässä asemassa oleva kertoo kannattavansa kuolemanrangaistusta on todettava, että heidän olisi hyvä perehtyä kuolemanrangaistukseen ja siihen miten se vaikuttaa rikollisuuteen.  Suomi on allekirjoittanut kansainvälisiä sopimuksia, jotka ehdottomasti kieltävät kuolemanrangaistuksen. Sellainen ei olisi Suomessa mahdollista edes teoriassa, eikä tällä keskustelulla voi olla mitään vaikutusta. Kysely osoittaa sen, että kansanedustajat eivät välttämättä ole tästä tietoisia.

Johanssonin mukaan kansanedustajat edustavat kyselyssä lähinnä itseään.

– Tämä edustaa vain ja ainoastaan näiden henkilöiden mielipidettä. Kuolemanrangaistusta ajavan aloitteen eteenpäin vieminen olisi lakiteknisesti mahdotonta, Johansson sanoo.

Amnesty teki vastaavan kyselyn vuonna 1995, jolloin 98 vastanneesta kansanedustajasta kolme kertoi olevansa kuolemanrangaistuksen kannalla. Sanoman maakuntalehtien kyselyyn vastasi 78 kansanedustajaa. Kuolemanrangaistuksen kannalla oli neljä perussuomalaisten ja kolme kokoomuksen kansanedustajaa.

Sanoman maakuntalehtien kysymykseen voisitko missään tapauksessa hyväksyä kuolemanrangaistuksen vastasivat myöntävästi Juho Eerola (ps.), Jussi Halla-aho (ps.), Pertti Hemmilä (kok.), Kalle Jokinen (kok.), Jari Lindström (ps.), Martti Mölsä (ps.) ja Janne Sankelo (kok.).

Johanssonin mukaan kuolemanrangaistusta kannatetaan harvemmin, jos sen vaihtoehdoksi esitetään kyselyssä eliniän kestävää vankeusrangaistusta. Myös vastaajille aiheesta tarjottava lisätieto vähentää rangaistusta kannattavien osuutta.

Sanoman maakuntalehtien juttu on luettavissa muun muassa  Etelä-Saimaan sivuilla.

Edellinen artikkeliKlassikkoveisut yksiin kansiin
Seuraava artikkeliSisäistetty vakaumus tukee mielenterveyttä

Ei näytettäviä viestejä