Ahtisaari Diakonia-lehdessä: Kirkko on globaalin yhteisvastuun kulmakiviä

Kristinusko luo yksilöille, yhteisöille ja yhteiskunnille paremman elämän edellytyksiä niin Suomessa kuin maailmallakin, sanoo rauhannobelisti ja presidentti Martti Ahtisaari

Diakonia-lehden
haastattelussa.

– Uskonnon panos on usein ratkaiseva siihen, etteivät asennemuutokset jää pinnalliselle tasolle. Uskonto vaikuttaa valtavasti myös yhteiskuntamoraaliin, Ahtisaari sanoo lehdelle.

Ahtisaari työskentelee edelleen kansainvälisen kriisinhallinnan ja konfliktinratkaisun parissa. Hän toimii muun muassa perustamansa Crisis Management Iniativen (CMI) hallituksen puheenjohtajana.

Ahtisaaren mukaansa kirkoilla on keskeinen rooli paitsi asenteiden muokkaajana myös konkreettisen avustustyön tekemisessä.

Martti Ahtisaari ottaa haastattelussa kantaa myös globaaliin poliittiseen keskustelukulttuuriin, jota hän luonnehtii sivistymättömäksi.

Ahtisaari toteaa, että myös täysin vastakkaista näkemystä edustavien ihmisten kanssa tulisi pystyä keskustelemaan ja huomauttaa tehneensä työuransa ”erinäisten terroristien kanssa puhumalla”. Hän kertoo, ettei tähän mennessä ole löytänyt sellaista ryhmää, jonka kanssa ei olisi voinut istua samaan pöytään.

– On ihmisiä, joita on vaikea saada rationaaliseen keskusteluun, mutta yrittää pitää. Menetämme itse uskottavuutemme, jos emme halua puhua erilaista arvomaailmaa edustavien ihmisten kanssa, Ahtisaari sanoo Diakonia-lehden haastattelussa.

Ahtisaari ei tunne sympatiaa väkivaltaisia toimijoita kohtaan, mutta toisaalta heidän eristämisensä ei hänen mielestään ”ole mistään kotoisin”.

Kuva: CMI

Edellinen artikkeliHindunationalismin nousu heikentää Intian vähemmistöjen asemaa
Seuraava artikkeliOpetuslautakunta siunaa yhteiset katsomustunnit Helsingissä

Ei näytettäviä viestejä